Stilte… is Stilte in je hart voelen

Hier in Salland…… kan het stil zijn…… Daar waar ik woon…… kan het stil zijn… Althans bij mij thuis. Nu is dat ook niet verwonderlijk want deze columnist/schrijver/fotograaf heeft afgezien van weleens een verdwaalde spin (…breng ik altijd voorzichtig naar buiten) en een drietal ‘stillen’ een huishouding alleen. Als daar in dat huishouding zijn muziekinstallatie ook uit staat dan is het stil in huis……

Stilte… is Stilte binnen in je
Stilte… is Stilte om je heen geen geluid
Stilte… is Stilte in alle levende wezens aanwezig

Maar het kan nog stiller. Wanneer deze columnist/schrijver/fotograaf zo van zijn dagelijkse bezigheden in technisch tekenwerk een lange reis gaat ondernemen. Op een vrijdagmiddag aan het eind op weg naar de Stilte…… Ja, vanaf hier ga ik Stilte met een hoofdletter schrijven. Waarom…? Wees stil als je dat kunt en beleef mee. Stilte kan wat met je doen.

In de lange reis in de trein was het een volle drukte. Daar waren aan de andere zijde gangpad waar ik zat ook nog een drietal jongeren druk aan de praat. Blijkbaar komisch want ze lachten veel. Maar ……wat verlangde ik hierbij naar het weekend waarvoor ik op reis was. Mijn hoofd stond na een drukke werkweek niet op veel gepraat ingesteld, maar op een heel ander beleving…… Stilte!

Stilte… is stil jouw Stilte uitschreeuwen

Stilte… is stille kracht ontwikkelen

Stilte… is stil een woordje in zes stemklanken

Vanuit Assen was het gelukkig een stuk stiller in het praten. Onderweg waren we wat aan de praat in de zin van dat we verbaasden dat de auto navigatie een andere weg had uitgekozen dan wat deze auto had gereden van Gieten naar Assen. Maar de navigatie bracht ons uiteindelijk naar een prachtig vakantiehuisje waar het in de keuken een drukte was in het bereiden van een heerlijk avondmaaltijd.

Nu aangekomen in een mooi vakantiehuisje op de rand van de Hondsrug gelegen vlakbij het Drentse Gieten was het eerst elkaar goed begroeten. Een Stilte-weekend beleven met mooie lieve mensen. Samen Stil zijn en in Stilte genieten in onze gemeenschappelijke activiteiten. Wij gingen voor ons een tweede Stilte meemaken. De vorige keer was het een Stilte in Hezingen bij Ootmarsum in het Twentse land.

Stilte… is Stilte ontvangen van je medemens.

Stilte… is Stilte samen delen in een prachtig omgeving

Stilte… is stille taal tussen mensen die het begrijpen

Er werd alleen gepraat door ons op momenten wat wij van te voren hadden afgesproken. Op de zaterdagmiddag een Mind-Walk, een meditatieve wandeling. Zaterdagavond in ons stille vakantiehuisje naar elkaar toe teksten voorlezen wat ons raakt of waar wij vragen over hebben. Een hoofdstuk uit een boek, een gedicht ……een songtekst. Zondagochtend een Stil en mooi Meditatiemoment. Als je het kunt dan kon je daar ‘van de wereld komen en zijn’.

Het weekend was ook voor ons zelf. Wij konden ook ons eigen programma doen. De mooie omgeving op de Hondsrug bij ons huisje in Drenthe bracht de Stilte extra dimensie. Fietsen over fietspaden, wandelen over de bospaden, een boek lezen of gewoon Stil naar buiten staren door het grote raam en dit zittend in de heerlijke fauteuils in ons huisje.

En dan is het zondagmiddag. We beëindigen onze Stilte. Onwennig komen we tot onze eerste woorden. De eerste woorden gingen langzaam… Er vielen ook Stiltes tussendoor ……maar deze lieten wij rustig voorbij gaan. We praten hoe de Stilte ons geraakt heeft. Want dat heeft de Stilte gedaan. Wij konden ervaren wat Stilte met je doet wanneer alle drukte en hectiek in het dagelijks leven niet aanwezig is……

Stilte… is stil zijn in een razend drukke wereld

Stilte… is Stilte tonen in een drukte wat je meer dan lief is

Stilte… is Stilte waar je niets hoeft en moet

Bijna twee dagen lang in Stilte een weekend beleven ……en deze was voorbij voordat je het in de gaten had. De Tijd ging helaas in onze Stilte snel. Het vloog voorbij…

Tijd…

…alsjeblieft, sta stil, sta stil

Tijd…

…dit zal altijd maar doorgaan

Tijd…

…het is zo mooi, zo mooi

Iedereen kent…

…het perfecte moment

(…uit Rammstein – Zeit…

   …mijn meegebrachte songtekst die we op de zaterdagavond bespraken…)

Het was een weekend om op terug te kijken en herinneren. Het was een weekend om weer uit te kijken naar een volgend weekend Stil zijn ……met mooie lieve mensen.

Stilte… is stil respect tonen naar de Stilte

Stilte… is stil en intens tot rust komen in je Stilte

Stilte… is stil je liefde tonen naar de Stilte

Mocht ik hier iemand Stil nieuwsgierig gemaakt hebben in de Stilte waar hopelijk de volgende keer Marianne haar fantastische kookkunsten weer toont dan kun je je laten informeren bij......


Margriet Hekkert-Schreurs van HoutMoed

Klik  hier  voor meer stille foto’s door mij genomen.   Deze foto’s heb ik op de zaterdag genomen in een wandeling in de omgeving van ons vakantiehuisje.

11 maart 2023

Laat hier een reactie achter.

 
 
 
 

Deel deze pagina