Abstracte kunst in het Muziekcafé

Hier in Salland is er een probleem… Mijn persoonlijkheid heeft een probleem… Ik heb een probleem… Daarnaast heeft één van mijn fotocamera’s een probleem… Eén van mijn Olympus-sen heeft een probleem… Om het probleem op te lossen is een probleem… Daarbij moet het probleem niet op-ge-lost worden, want dan heb je niets meer. Nee, het probleem moet achterhaald worden. Hoe het een probleem is geworden, is ontstaan. Maar moet het wel achterhaald worden wanneer je kijkt naar de ontstane kunst?

 

Afgelopen zaterdagavond 28 januari heeft een fotograaf deze foto genomen en het verrassende hiervan is hoe het genomen is. Geheel onbekend. Voor de degene die niet aanwezig waren op het eerste Muziekcafé Hier is Ut en dat in Olst, die hebben wat gemist. Het was een gezellige drukke (echt druk!) bedoening. Er was een goede sfeer aanwezig en er was goede muziek van The Sweatshirts. Dat klonk in een goede volumesterkte door het café.

Tussendoor bewoog ergens een fotograaf die gevraagd was door het Ut Huus uit Olst om foto’s te nemen. Misschien heb je hem gezien. Wel irritant zo’n fotograaf die druk bezig was om swingende zwaaiende armen en hoofden te ontwijken. Laat staan om in het meest gunstigste licht zijn foto’s probeert te schieten. Anders heeft hij een probleem, heeft hij problemen gefotografeerd.

Problemen zijn er om opgelost te worden, dus bewoog hij van voren naar achteren en van beneden naar boven om de drukte van het publiek te omzeilen. Om vanuit verschillende perspectieven en in goede instellingen van zijn fotocamera zijn foto’s te nemen. In deze wandelgangen heeft hij zowat heel het Holstohus bewandeld, dus naast foto’s heeft deze fotograaf nog een hele wandeltocht gelopen……

…en dat allemaal om het publiek die wat gemist heeft op deze zaterdagavond een indruk te geven van hoe goed het Muziekcafé was.

 

Goed was ook de kunst die deze fotograaf fotografeerde. Picasso kon het niet beter schilderen. Mondriaan misschien wel, maar dat kunnen we kunnen we hem niet meer vragen. Het is wel kunst, het is abstract, een abstracte kunstwerk zelfs. Problematisch nu is wel hoe dit kunstwerk tot stand is gekomen. Je hebt een achtergrond nodig, wat bewegende vormen in de vorm van menselijke personen, licht is ook belangrijk en voor de fotograaf is goede muziek op de achtergrond fijn. Dan zou je tot dit kunstwerk kunnen komen, maar toch… Is  het een problematisch probleem? Nee…, het is gewoon een toevalstreffer. Wie doet deze fotograaf het na?

De fotograaf die nu zijn beleving op schrijft is blij dat hij het eerste Muziekcafé Hier is Ut heeft bezocht. Hij was onder indruk op deze avond. Hij mocht het allereerste Muziekcafé fotograferen. …en dat voor jullie Sallanders die er niet erbij waren. Jullie hebben wat gemist maar als troost is er dit abstracte kunst.

De foto’s van het Muziekcafé zijn te bekijken op onder andere de Facebook pagina van Ut Huus.

5 februari 2023

Laat hier een reactie achter.

 
 
 
 

Deel deze pagina