4. nov, 2016

Mijn wandeltrektocht Hoogeveen naar Enschede, Dag 2

……en daar wandel ik dan donderdag de 27e oktober over diverse wegen, landwegen en bospaden. Op mijn tweede wandeldag moet ik een fietspad volgen. Tot mijn vreugde probeert vandaag de zon op dit moment door de bewolking heen te breken. Zon en wandelen, dat is gezellig, dat is vreugde…

Vreugde… en hierbij gerelateerd vriendelijkheid. Ik had deze donderdag de 27e oktober veel vriendelijkheid meegekregen. Het begon al bij het ontbijt in mijn overnachting in Sleen. Ik zat daar gezamenlijk te ontbijten met een gezin die het Pieterpad aan het wandelen waren. Er werden daar aan de ontbijttafel vele ervaringen uitgewisseld over het Pieterpad wandelen, het wandelen in het algemeen, het wandelen in Engeland waar het gezin al eens geweest was en tot slot ging het ook nog over Kennedymarsen. Kortom…, het was daar in Sleen leuk, gezellig en vriendelijk ontbijten.

Vreugde… Door het vriendelijk ontbijten was ik wat later vertrokken uit Sleen dan dat het in mijn bedoeling lag. Tegen half tien vertrok ik via een achteraf voetpaadje en nadat ik een verkeersweg overgestoken had zag ik het weer. Ruimte en… Ik zag het Drentse landschap en dit zoals het een beetje bij mij paste in mijn hoofd. Grijs… Ik moest het grijze uit mij wandelen. Dat viel gelukkig mee. Al wandelend over landweggetjes en lijnen aanschouwd te hebben kwam ik in de omgeving van Emmen.

Vreugde… Voor Emmen stak ik het Oranjekanaal over. Wat een geluk dat dit kanaal lang en recht is. Kon ik mooi van mij afkijken. Voorbij het kanaal werd ik ingehaald door wandelaar die zijn fiets aan het uitlaten was. Ik moest er niet aan denken om voor mijn geplande wandeltochten een fiets laten uitgaan. Dan kun je er beter op gaan fietsen. Op de fiets dan… Dan kon ik fietsen naar Westenesch, een dorpje net voor Emmen op mijn wandelroute. Een dorpje waar de aardappels gerooid werden en waar een werkhandschoen drukdoende was om te bepalen welke richting deze op wilde.

Vreugde… en dan was ik ineens in Emmen. Een kleine twee uur gewandeld. Omdat het volgende gedeelte van mijn trektocht onbebouwd was en dus onbewoond, besloot ik in Emmen wat te eten. Dat ging erin bij mij. Hiermee kon ik verder en dus richting het treinstation van Emmen. Daar begon mijn volgende track in mijn Garmin, een etappe van het Naoberpad en deze ging de Emmerdennen in. Verder wandelend door deze boswachterij wandelde ik van Emmen weg. Uiteindelijk mocht ik nadat ik een 'veerooster' gepasseerd had, weer genieten van ruimte.

Vreugde… Ik moest ruimte hebben, er moest wat van mij afvloeien. Wat mij op deze dag al gedaan had was al de vriendelijkheid wat ik meegekregen had. Tijdens het ontbijt in Sleen, maar ook onderweg tijdens het wandelen. Ik werd verscheidende keren gegroet, door wie dan ook en dat ging de gehele dag zo door. Prachtig dat dit er nog is… Vriendelijkheid, ik heb veel onvriendelijkheid meegemaakt en ik ben nu naar een aantal mensen 'onvriendelijk'. Er is naar mij toe teveel gedaan! Ik ben hierin teleurgesteld naar een aantal mensen.

Vreugde… en ik kwam in de omgeving van Klazienaveen. Daar wilde ik mijn volgende stop plannen. Moest ook wel, want ik was vergeten om in Emmen geld te gaan pinnen. Dus dat werd straks pinnen en wat eten en drinken. Aangekomen in Klazienaveen vroeg ik aan een voorbijganger waar ik geld kon pinnen. De beste man legde mij dat uit en ik dus op weg naar een geldbank in een muur. Nadat ik mijn geld gepind had, ben ik wat eten en drinken gaan kopen. Liep ik hierna net een supermarkt uit op weg naar een bankje, kwam naar mij toe dezelfde voorganger voorbij. Vroeg hij of het gelukt was, of ik de geldautomaat gevonden had. Kijk…, daar werd ik vriendelijk van. Vriendelijke mensen in Klazienaveen en dat was het ook toen ik bij een bankje buiten, mijn gekochte etenswaren aan het eten was. Ik ben daar meerdere keren begroet…; "Hoi".

Vreugde… het laatste deel van mijn wandeltocht ging door een stuk Nederland heen waarvan ik vroeger dacht; wat is er daar? Dit toen kijkend op atlassen en wegenkaarten. Ik zag toen altijd een grote roze vlek, wat in de legenda's als heide werd aangeduid. Nu wandelend in dit gebied ontwaarde ik wat het voorstelde en hoe mooi. Wat een uitgestrektheid daar zo. Heide, vennen en weinig bossen in het Veenland. Een landschap waar vroeger het veen is afgegraven en nu onberoerd erbij ligt. Ik heb daar vele kilometers gewandeld en van mij af gekeken. Daarbij was ik daar 'Alleen op de wereld'. Wat is het heerlijk om een tijd lang, uren…, geen mensen te ontmoeten en zien. Alleen maar een open landschap, ruimte en waar ik het grijze in mij, van mij af kon kijken. Binnenkort is het na ruim achtentwintig jaar voorbij. Ik ben overbodig verklaard en er is naar mij toe geen toekomst meer in mijn dagelijkse werkzaamheden, waar ik dagelijks mijn collega’s assisteer. Ik mag dus binnenkort een keuze maken welke richting ik op wil en moet. Maar voor zover het is wilde ik eerst genieten van het uitzicht bovenop een uitzichtpunt. Vreugde…, met vaag in de verte de windmolens in Duitsland.

Vreugde… verderop vanaf het open landschap, dichterbij de bewoonde wereld begon ik sporen waar te nemen van menselijk handelen. Waarvoor dit allemaal was en is, is naar mij toe onbekend. Mij ging het opdat meer om het feit dat ik op een veel later tijdstip bij mijn volgende overnachting zou aankomen dan vooraf afgesproken. Dat is nog niet zo erg. Een bed loopt niet gauw weg, maar door de mensen van de overnachting was naar mij toe warm eten toegezegd en ik wilde dat op deze dag dat niet laten wachten. Hierom heb ik in Weiteveen naar mijn gastadres gebeld met de mededeling, dat het later ging worden. Een goed half uur later kwam ik bij mijn adres aan. Ik kon toen gelijk genieten van een heerlijke warme soep door Riet bereidt en hierdoor bijkomen van 43 kilometers gewandeld te hebben op die dag.

Vreugde… Ik wist toen al dat ik een onzekere toekomst voor mij heb en ik keek ’s morgens grijs van mij af die donderdag. Maar wat doet een mens goed na een lange wandeldag? Juist…, een warm welkom!

Aanstaande maandag 7 november ga ik mijn derde wandeldag publiceren.

Klik hier voor de foto's van deze tweede dag van mijn wandeltrektocht Hoogeveen naar Enschede.

Opmerkingen

Ine Michiels

04.11.2016 17:27

Great pictures and text. Nice to follow along with you!!!

Arend-Jan

06.11.2016 18:59

They were long days of walking...
...and I had a reason to do this. Thanks for your comment.

Meest recente reacties

23.10 | 04:03

Het was dan ook prachtig op deze zondag en de reacties waren ook prachtig op deze dag.

21.10 | 17:50

Prachtige omschrijving!

20.10 | 04:55

Jij bent alert

Wie weet wat hier gaat gebeuren. Moest mijn naam even hoog houden

19.10 | 07:20

He nieuw leven in de kijk op. Of een korte opleving.

Deel deze pagina