8. aug, 2016

Va-kan-tie... Wolken in Friesland

Fietsend in Friesland, onderlangs de dijk met het IJsselmeer stonden mij op een gegeven moment een viertal ogen aan te kijken. Links van het linkeroog en rechts van het rechteroog, dit vanuit mijn positie bekeken hing een langvormige schelp. Waarschijnlijk had dit een functie om geluidsgolven op te vangen. Onder de lijn van één paar ogen zaten twee gaten. Of dit voor de inwendige ventilatie diende voor de rest wat achter deze ogen bevond, ik heb het niet kunnen controleren. Wat ik wel zag was dat onder deze twee neusgaten, laat ik het maar zo noemen, een opening open en dicht ging. Naar mijn idee kwam hieruit een enige vorm van communicatie. Niet dat ik het verstond, maar ik ben hierom wel van mijn fiets gestapt.

Nadat ik onderaan de dijk met het IJsselmeer in Friesland van mijn fiets was gestapt, ben ik de voorgenoemde dijk omhoog geklommen. Wat ik hierna bovenop de dijk zag was het weidse uitzicht over het IJsselmeer, met hier en daar een zeilboot, rietkragen, blauwe lucht en wat mooie wolkjes in de lucht. Deze laatste staken prachtig af tegen de blauwe lucht. Groen land of water, een blauwe lucht en wolken of wolkjes, een mooie combinatie in het mooie Friesland. Eens wat anders als een Elfstedentocht, bedwongen met een attribuut of voertuig wat dan ook. Al doe je het knikkerend, wanneer er geen ijs is in en tussen de elf steden.

Blauwe lucht en wolken die daarvan afstaken, ga het eens met de omhoog stekende kerktorens bekijken. De windmolens hadden in ieder geval er plezier van. Ze draaiden er lustig rond.

Bij het passeren van de Afsluitdijk, kijkend over de Waddenzee, kreeg het een ander dimensie. Zurich (niet te verwarren met Zürich in Zwitserland) lag er prachtig bij. Het nabij liggende Friese land ook. Keek ik hier bovenop de dijk over de Waddenzee naar de Afsluitdijk… Dit is anders als dan waar ik vandaan kom uit een dorp langs de IJssel.

De weg verder vervolgen, nu op weg naar Harlingen dacht ik op een gegeven moment een schaap boven op de dijk waar te nemen. Na beter uit mijn ogen te hebben gekeken, zag ik dat het wolk was wat bovenuit deze dijk keek. Van al het blauw en wolken werden mijn ogen gedesoriënteerd. Hopelijk heeft de havendienst in Harlingen daar geen last van, anders kunnen zij de vaantjes boven op de bootmasten niet onderscheiden. Gelukkig kon ik in Harlingen wel waarnemen dat het een vuurtoren heeft. Of deze laatste nog zo gebruikt wordt, dat heb ik niet afgewacht. Mijn doel was om met daglicht over te zijn voor die dag.

Vanaf Harlingen verder fietsen. Min of meer de wolken wat tegen de blauwe lucht af staken, achteraan fietsen. Voor mij was het die dag een Friesland met blauwe luchten waar witte wolken vanaf staken.

Onderaan de blauwe lucht een mooie witte wolk. Met mijn hoofd in de wolken wilde ik deze wolk volgen. Waar ga jij naar toe? Ik weet dat verderop de provincie Groningen ligt. Ga jij daar naar toe? Ik ga je morgen weer verder volgen

Klik hier voor alle wolken uit Friesland.

Meest recente reacties

23.10 | 04:03

Het was dan ook prachtig op deze zondag en de reacties waren ook prachtig op deze dag.

21.10 | 17:50

Prachtige omschrijving!

20.10 | 04:55

Jij bent alert

Wie weet wat hier gaat gebeuren. Moest mijn naam even hoog houden

19.10 | 07:20

He nieuw leven in de kijk op. Of een korte opleving.

Deel deze pagina