3. aug, 2016

Va-kan-tie... Een fiets-va-kan-tie

Hoera…, ik heb vakantie…, een zomervakantie. Maar wat is een vakantie? Van Dale zegt het volgende daarover; 1) een periode waarin geen lessen worden gegeven: de grote vakantie, zomervakantie. 2) jaarlijks toegekende vrije tijd voor werkenden. 3) reis naar en verblijf elders voor zijn plezier. Op vakantie gaan. Oké… Punt één komt bij mij niet voor. Ik volg geen lessen. Bij Punt twee is bij mij van toepassing. Tot slot Punt drie… Een reis naar elders en dat voor plezier?

Plezier… Denkend aan voorgaande beschreven punten kan ik bij Punt één terugdenken aan een voorschrift gezien ergens op een toilet. Bij Punt twee kan ik denken aan twee stilstaande op mensen-lijkende-wezens ergens in het agrarische land. Bij Punt drie… Hmmm…, even een heerlijk terras gepakt onderweg.

Onderweg, dit was voor Alexandra en mij een fietsvakantie. Een fietsvakantie waar wij samen negen dagen onderweg zijn geweest. Voordat wij onderweg waren heeft het bij ons één en ander georganiseer bezorgd. De globale fietsroute hadden wij vorig jaar zomer al in gedachten, maar er moesten overnachtingen erbij gezocht worden en uiteindelijk was de vraag van hoe wij gingen fietsen. De fietsroute werd verfijnd door ons, Alexandra heeft de overnachtingen bij elkaar gezocht en ik heb mij de uiteindelijke voorgenomen route, samen met de overnachtingen in mijn Garmin geïnstalleerd. Zondag 24 juli zijn wij vanaf Olst vertrokken. Alexandra had de dag daarvoor op zaterdag een enkele fietsreis vanuit Enschede naar Olst opzitten. Daarbij ben ik zo lief geweest om haar vanaf halverwege te vergezellen.

Afijn, op zondag 24 juli zijn wij begonnen met onze fietsvakantie. Kom daar maar eens gelijk in een vakantiegevoel. Je laat in eens je dagelijks ding achter je en probeer daar maar eens uit te komen. Komt daarbij dat de omgeving van onze eerste fietsvakantiedag mij niet onbekend is. Zodoende is het uitzicht vanaf een terras bij Zwolle alsof ik nog thuis ben. Voorbij Zwolle zie ik nog een richtingaanwijzer naar ‘huis’ wijzen. Bij Giethoorn doet mij het vakantiegevoel wat opleven. Ik zie van die zondag-bootjes-varende-mensen.

Onze eerste fietsdag ging naar onze overnachting in Steenwijk. De volgende dag op maandag ging het richting Friesland. Dit 's morgens bij grijs bewolkt weer. De vakantiestemming kwam bij mij gelukkig meer opzetten. Dit kijkend naar de plezierjachten die wij inhaalden. Echter…, bij een openstaande brug haalden die boten ons weer in. Je zult maar een hele dag op het water dobberen. Ben ik blij dat ik wat lucht heb tussen mijn fietswielen en het wegoppervlak. Mogen wij voor deze dobberende pleziermensen voor een openstaande brug wachten. Was het tevens voor ons een korte pauze.

Na het voorgaande dobberende schouwspel proberen wij in Meppel op een terras vlakbij een toren, een vakantiebeleving op te doen. Door van een heerlijke lunch te genieten. Zit er bij een tafel verderop een vogel van zich af te praten. Of deze het weerpraatje van zich aan het praten was weet ik niet, maar voorbij het Gaasterland in Friesland klaarde het in de lucht op. De zon begon te schijnen en er was blauw in de lucht waar te nemen. Dit alles vlakbij Oudegau of in het Fries… Aldegea. Staand bij een brug kwam ik er overheen en onderdoor in een fietsvakantie-stemming. Friesland…, dat is wijds weidelandschap en schapen langs de vaarten. Verderop een Friese meer. Ik begin er plezier in te krijgen en wil meer vakantie voor de komende dagen.

Op deze maandag ging het naar onze overnachting in Workum. Kijk ik in Workum rond en daarbij naar boven, zie ik een windvaan. Deze wijst een bepaalde richting op. Wijzend naar waar wij, Alexandra en ik onze fietsvakantie moeten gaan vieren. Voor het verdere vervolg van onze fietsvakantie ga ik nu vandaag op woensdag 3 augustus heel gemakkelijk doen. Ik verwijs voor het vervolg van onze fietsvakantie naar Het Avontuur leven. Alexandra heeft haar beleving van onze fietsvakantie op haar eigen website beschreven. Daar ben ik gelukkig mee. Hoef ik niet zoveel te schrijven, want ik heb va-kan-tie…

Eén ding ga ik in mijn va-kan-tie wel doen. Ik heb tijdens onze fietsvakantie vele inspiraties voor een Mijn Kijk opgedaan. Daar ga ik de komende tijd mijn gedachten over laten gaan. Zo kwamen wij met onze fietsen door het wereldse plaatsje Lalleweer.

Klik hier voor mijn eerste foto’s van onze fietsvakantie.

Klik hier voor Het avontuur fietsvakantie I -het begin is gemaakt.

Klik hier voor Het avontuur fietsvakantie II – rust vinden.

Klik hier voor Het avontuur fietsvakantie III – een droom leven.

Klik hier voor Het avontuur fietsvakantie IV – Emslandroute.

Opmerkingen

Tine de J

03.08.2016 21:06

Een fiets vakantie is altijd veel leuker dan een auto omdat je op de fiets ook meer zie. Maar ja vroeger kon ik het wel en nu niet meer. Maar met wandelen kom ik ook op mooie plekken.

Arend-Jan

03.08.2016 21:22

Wandelen mogen wij ook graag en dan op mooie plekken. Dank je voor je reactie Tine.

Meest recente reacties

23.10 | 04:03

Het was dan ook prachtig op deze zondag en de reacties waren ook prachtig op deze dag.

21.10 | 17:50

Prachtige omschrijving!

20.10 | 04:55

Jij bent alert

Wie weet wat hier gaat gebeuren. Moest mijn naam even hoog houden

19.10 | 07:20

He nieuw leven in de kijk op. Of een korte opleving.

Deel deze pagina