30. nov, 2014

Speculaaspoppenloop Joppe (Hop, hop, hop, het paardje in galop…)

Gisteren was het weer zover, de jaarlijkse Speculaaspoppenloop in Joppe bij het restaurant ‘De Zevensprong’.

Een trimloop waar ik sinds mijn actieve hardlopen (vanaf 1993) aan deelneem. Wat is dit voor een loop om elk jaar aan deel te nemen?

Ten eerste, het begint met het tijdstip waarop het gehouden wordt. ’s Morgens om 8.00 uur het startschot. Dit houdt voor mij in dat ik dan zaterdags om 5.30 á 5.45 uur mijn fiets pak, mijn tas op de fiets bindt en dan fietsen naar Joppe. Dit geheel in het donker.

Aangekomen bij De Zevensprong even gezellig kletsen met de mensen hiervan. Buiten wordt het dan al een beetje licht. Inlopen voor de loop in het schemerdonker. Druppelsgewijs komen meer lopers aan om deel te nemen aan deze trimloop. Hierna vele malen “goedemorgen” zeggen. De komst van Sint Nicolaas en zijn Pieten afwachten. Bijzonder dat deze mensen hiervoor tijd hebben in voor hun drukke dagen. De Sint doet elk jaar een woordje en onder leiding van de Pieten wordt de aanwezige lopers een goede warming-up bijgebracht.

Ten tweede, de sfeer die er dan aanwezig is en waar het gehouden wordt. Voor het restaurant ‘De Zevensprong’ in Joppe is gaan vestigen, was het daar in Joppe een café. Een café (café de Zessprong) waar men met recht het een café kon noemen. Alles kon daar. De inrichting was… Ja, echt een café. Daarbij speelde de toenmalige eigenaar steevast een cd af met de muziek ‘Sinterklaas, wie kent hem niet’. De huidige eigenaar heeft het café in 2003 á 2004 (weet niet precies meer) geheel opgeknapt en het is nu een mooi geheel.

Ten derde, het is een trimloop zonder uitslagenlijst. Het startschot, ik moet zeggen het startsein van Sint Nicolaas, valt wel en er staat wel een klok bij de finish, maar de tijd is voor een ieder zichzelf. Tijdens het lopen kan men kiezen om de ronde één-, twee- of driemaal te doen. Eén ronde is ongeveer 6 km.

Vroeger werd deze trimloop georganiseerd door de trimgroep Aad Steylen, tegenwoordig heeft AV Hanzesport uit Zutphen de organisatie in handen.

Het parcours gaat over zand- en boswegen in de directe mooie bosachtige omgeving van De Zevensprong. Een genot om ’s morgens hier te lopen. Vandaag heb ik besloten om één rond te lopen. Mijn aankomst bij de finish werd verwelkomd door de Pieten. Dat deden zij bij elke loper. Na even mijn benen staan rekken en strekken ben ik het startnummer in gaan leveren en mijn beloning in ontvangst gaan nemen, een mooie speculaaspop. Hierna een beker warme chocomelk nemen, een hand schudden met eigenaar van De Zevensprong en dan naar huis fietsen. Voor mij zit deze Speculaaspoppenloop op, volgend jaar weer.

Deze trimloop wordt ook om 10.00 uur gehouden, dit voor de niet vroege vogels, maar deze heeft niet de charme van de loop om 8.00 uur.

Ben ik op terugweg naar huis, kom ik door Deventer, fiets op een gegeven moment langs de IJssel en wat zie ik daar? Pakjesboot 12 met Sint Nicolaas op het dek en een kleine speedboot met Pieten. Wat zijn zij druk deze dagen. Ben ik blij dat ik geen Sint Nicolaas ben……?!

Zie hier mijn beleving van deze Speculaaspoppenloop in foto's.

Meest recente reacties

23.10 | 04:03

Het was dan ook prachtig op deze zondag en de reacties waren ook prachtig op deze dag.

21.10 | 17:50

Prachtige omschrijving!

20.10 | 04:55

Jij bent alert

Wie weet wat hier gaat gebeuren. Moest mijn naam even hoog houden

19.10 | 07:20

He nieuw leven in de kijk op. Of een korte opleving.

Deel deze pagina